Zeker van promotiepoule na zeer sterke winst op Dukes

Vandaag moest DIOK/LSRG winnen om door te gaan naar de promotiepoule*. En dat nog wel tegen Dukes/Octo/Wally, waar we uit heel teleurstellend hadden verloren. De spanning was groot, maar er was heel goed getraind op alles wat afgelopen wedstrijden minder ging.

Vanaf minuut 1 was er ontzettend veel vechtlust. We ontvingen de kick-off en stoomden flink door op de helft van de tegenstander. Een mooie driving maul vanuit de line-out leidde net niet tot een try. De Dukes speelden op het randje en gaven daardoor penalty’s weg. Lisa B kickte die steeds uit, daarmee voor veel terreinwinst zorgend. In de 14e minuut kon scrum-half Lisa B een slimme try scoren: Ashley maakte een van haar indrukwekkende breaks en eindigde op enkele meters voor de tryline. Lisa bracht de tegenstander in verwarring met een dummy pass en dook voor de 5-0. Fran maakte de conversie en bracht ons op 7-0.

De ruimte zat bij de voorwaartsen, en omdat die ook heel goed stonden te rucken vandaag werden veel meters gewonnen. Na een serie snelle rucks kwamen we tot vlak voor de tryline, helaas konden de Dukes de bal afpakken en wegkicken. Gelukkig werd de bal gevangen door full-back Claire en met een mooie slalom weer in de 22m gebracht. Niet veel later kon Montse scoren uit een penalty: 12-0.

Rond de 30e minuut was er een scrum op de helft van DIOK-LSRG. De meeste scrums werden door de thuisploeg gewonnen, maar deze net niet. Hij kwam er rommelig uit, de Leidse lijn stond net niet lekker georganiseerd en de fly-half van de Dukes kon meerdere speelsters passeren en scoren. 12-5. Flanker Robin hielp ons meteen van het vervelende gevoel af met een geniale snoeiharde tackle na een chase op onze kick-off. Dat gaf ons vleugels. Even later pakte Astrid heel attent een losse bal in de 22m op en scoorde. Met de rake conversie van Fran was de ruststand 19-5.

De lijn had het aanvallend zwaar met de sterke tackelaars van de Dukes. Toch kon de bal kort na rust met snelle handjes naar de buitenkant worden gespeeld, waar Maaike haar tegenstander met een sterke hand-off kon passeren en scoorde bij de hoekvlag.

Het was de combinatie van veel balbezit aan Leidse zijde en het sterke verdedigende werk van flyhalf Bar en centres Christine en Monique die het de Dukes belette om er doorheen te komen. Ze kwamen niet in hun spel.

In de 67e minuut maakte Liza een break na een snel genomen penalty. Daarna legde de lijn het spel schitterend breed, wat Monique bekroonde met een try. Conversie weer raak: 31-5. Vijf minuten later kwam Maaike er op snelheid omheen: 36-5. En weer enkele minuten later kon vedette Nicolette scoren na de bal slim uit de ruck te hebben opgepakt. 41-5.

Vlak voor het einde wisten de Dukes nog heel ver op onze helft te raken. Aanvankelijk hielden we ze nog goed tegen, maar uiteindelijk wist de fly-half van de Dukes toch een gaatje te vinden: 41-10.

Dolblij zijn we met deze gewonnen wedstrijd: door naar de promotiepoule, en vooruitgang op alle vlakken die we afgelopen tijd hebben getraind. En wat een vechtlust! Woman of the match was Monique, die zowel aanvallend als verdedigend een geweldige wedstrijd heeft gespeeld. Mooie breaks en een try, maar ook aggressief oplopen en harde tackles.

 

*Hoe zat het ook alweer met die promotiepoule? –> De dames eerste klasse is opgedeeld in twee poules. Van beide poules gaan de twee hoogstgenoteerde teams naar de promotiepoule, samen met de twee laagstgenoteerde teams uit de ereklasse. Van de zes teams in de promotiepoule gaan aan het eind van het seizoen de twee besten naar de ereklasse. De overige vier teams uit de eerste klasse spelen een degradatiepoule met elkaar. Vorig seizoen moest DIOK-LSRG degradatiepoule spelen, dit seizoen gaan we dus naar de promotiepoule!