DIOK/LSRG poulewinnaar na weeeer een overwinning op Groningen

Je zou er bijna simpel van worden: vandaag speelden de dames van DIOK/LSRG voor de zoveelste keer dit seizoen tegen Groningen. Gelukkig kwamen ze dit keer bij ons op bezoek, want het was veel te lekker weer om in de auto te moeten zitten. Wel lekker rugbyweer natuurlijk!

De dames schoten uit de startblokken met een mooie break van Boukje, dito offload en baltovenaarskunsten van Maaike; try! Tenminste, zo leek het. Maar de vlag aan de zijlijn ging omhoog (waarom is ons nog steeds een raadsel) en dus werd de try niet toegekend. Balen, maar de toon was gezet. Groningen deed echter meteen wat terug en de bezoekers scoorden prompt onder de palen. De conversie ging – knap genoeg – op de paal, dus met 0-5 was er voor DIOK/LSRG nog weinig aan de hand. Iris en Sofie werkten zich intussen een slag in de rondte met mooie lage tackles, maar de rucks liepen nog niet zoals gepland en dus lukte het niet goed om ons eigen aanvalsspel te spelen.

Beide teams probeerden het tempo hoog te houden met snel genomen penalty’s, maar omdat er steeds binnen de 10 meter al weer getackeld werd, kwam die tactiek nog niet helemaal uit de verf. De uitstekend fluitende ref Christian Swinkels had daar al snel genoeg van en stuurde daarom na de zoveelste waarschuwing een Groningen-speelster naar de sinbin. Ook Astrid mocht even later inpakken voor hetzelfde vergrijp, maar zelfs met een man minder kwam DIOK/LSRG niet echt in de problemen. Het was heet in het zonnetje en de thusiploeg merkte dat het dan zwaar rugbyen is tegen zo’n fysiek team (en dat gold helemaal voor speelsters met een kater! LOL). In en om de rucks moest hard gewerkt worden om balbezit te houden, dat lukte niet altijd even goed. De keren dat de bal wel snel uit de ruck kwam en de lijn in stelling gebracht werd, was het overigens wel meteen raak. Na een run van Boukje kwam DIOK/LSRG op gelijke hoogte en na snelle handjes in de lijn, wist ook Monique haar allereerste try ooit te scoren. We vermoeden dat Boukje voor rust nog een try gescoord heeft en gokken dat de ruststand 15-5 was. (maar pin ons er niet op vast)

Groningen kwam vlak na rust terug tot 15-12 nadat de DIOK-defensie een paar speelsters lieten lopen. Maar toen DIOK/LSRG even later met een snel genomen penalty een overtreding binnen de 10 meter uitlokte, zag het de sterkste speelster van Groningen voor 10 minuten naar de kant vertrekken. Dat was voor DIOK/LSRG het sein om even gas te geven. Een paar snelle en mooi uitgespeelde try’s van Boukje en Maaike, plus twee conversies brachten de score naar 34-12. De winst was binnen, al liep Groningen in de slotfase nog een try in en mocht Kim met geel nog even naar het strafbankje. Eindstand: een keurige 34-19!

Door de overwinning zijn de dames van DIOK/LSRG niet meer in te halen op de ranglijst. De dames zijn nu officieel kampioen van de loserspoule a.k.a “the best of the rest”! Whoehoe!!! Dat betekent dat het team volgend jaar weer in de Eerste Klasse uitkomt, het op een na hoogste niveau van Nederland!